Geen categorie

Zien

Regelmatig ontmoet ik kinderen, jongeren die dwars door anderen heen kunnen kijken. Die vanuit hun eigen hart, het hart van de ander zien, de potentie, de liefde, de kwetsbaarheid. Wat ze echter niet altijd zien is de ballast die de ander meedraagt. Jonge mensen, met nog weinig ervaring in relaties, houden zich vast aan het ideaalbeeld dat de ander kan zijn, ze geloven in de goedheid van de ander, maar worden verward door gedrag dat niet past bij dat wat ze zien. De ander gedraagt zich naar, onvoorspelbaar, vanuit trauma, pijn. Ze willen communiceren en in verbinding blijven. Maar de ander kan dat (nog) niet. Ze reageren zelf ook vanuit onverwerkt verdriet, waardoor er conflicten ontstaan. Uiteindelijk is loslaten de enige optie. Je kunt een ander niet dwingen tot inzicht als hij/zij er niet klaar voor is. Er zijn mensen die pijn verwerken door pijn te doen. Jij bepaalt of je dat ontvangt.

Door te werken aan zelfbewustzijn leer ik ze hun blik te verruimen, te blijven geloven in anderen, maar ook alert te zijn op trauma en het pad dat de ander loopt. Als de rommel rondom het hart nog chaotisch is, wordt een gezonde relatie ingewikkeld. Zelfzorg is de enige oplossing om dan te blijven staan.

Als het leven pijn doet
Als je bang bent
Als je gekwetst wordt
Als de ander
door trauma
jou raakt
in jouw pijn.

Sta ik achter je
help ik je
rechtop te gaan staan
Boos te mogen zijn
dwars door alle liefde heen
Vertel ik je
dat liefde ook betekent
dat je los mag laten
als jij anders
jezelf verliest.

#opgroeien #hsp #relaties #liefde #helderheid #trauma #zelfreflectie #zelfrespect #zelfbewustzijn #eigenwaarde #grenzenstellen #jebentgeenafvalbak #jijkuntdeanderniethelenalleenjezelf.

 

 

About Lisette

Lisette is via de ECHA opleiding en de opleiding Counselling en Coaching geschoold in het begeleiden, coachen en adviseren. Ze wil graag de ander zien, begrijpen wat hem beweegt en op basis daarvan kijken wat er nodig is om op een constructieve manier in actie te kunnen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*