Blog

Het opvoeden van hoogbegaafde kinderen.

 

Als moeder van drie inmiddels volwassen kinderen waarvan er één zeer duidelijk hoogbegaafd is en de anderen daar kenmerken van hebben, maar de focus van hun vragen aan mij en het leven ergens anders liggen, heb ik de nodige ervaring als opvoeder. Daarnaast heb ik in mijn werk inmiddels heel wat verhalen en vragen voorbij zien komen. Het thema opvoeden is me niet vreemd. Binnen de wereld van hoogbegaafdheid wordt er gesproken over het opvoeden van hoogbegaafde kinderen. De indruk ontstaat dat hoogbegaafde kinderen iets anders vragen dan andere kinderen. Ik trek dit in twijfel.

Wat ik zie dat is hoogbegaafde kinderen behoefte hebben aan duidelijkheid, aan gelijkwaardigheid in relatie, aan veiligheid, aan gezien willen worden in wie ze zijn met hun eigen pad en eigen ontwikkelvragen, aan buiten de kaders durven denken en gaan daar waar nodig, aan verbinding, aan nabijheid, aan uitleg waarom soms dingen moeten, het nut van regels……… Tot zover nog niets waarvan ik kan zeggen dat ieder ander kind hier niet heel goed bij zou gedijen. Eerlijk gezegd kan ik ook niets bedenken wat werkt voor hoogbegaafde kinderen wat niet werkt voor alle kinderen. Door in onze communicatie te doen alsof het iets bijzonders is voor deze kinderen, lijkt het of ´het probleem´ in de opvoeding bij deze kinderen ligt. Zij maken het ons als ouders ingewikkeld door te zijn wie ze zijn. Maar, eerlijk, hun vraag aan ons is niets uitzonderlijks. Gewoon er zijn, betrouwbaar zijn, behulpzaam, ze zien? Is dat ingewikkeld?

Natuurlijk kan dit ingewikkeld zijn doordat je wel kijkt, maar nog niet snapt waar je naar zit te kijken. Je weet niet hoe je het gedrag moet duiden. Dan kun je op onderzoek uitgaan om het te gaan begrijpen. Of je kind raakt met zijn of haar gedrag pijnpunten uit jouw geschiedenis. Ook dan ligt de bal bij jou om dat aan te gaan. Ook dat kan lastig zijn. Of, jij snapt je kind wel, maar de buitenwereld niet en dat doet iets met je. Best een uitdaging voor veel mensen. En dat is helemaal oké. Maar kunnen niet alle ouders hier in meer of mindere mate mee te maken krijgen? Hoe erg wijkt het af van anderen?

En ja, de wereld bestaat niet voor het grootste deel uit mensen met een hoogbegaafd brein en zijn. De uitdaging als hb-er om af te stemmen is er. De plek voor jouw kind vinden kan lastiger zijn. Het aantal thuiszitters is zorgelijk, en dat is een opgave wanneer je hiermee te maken krijgt. Maar, de basis, daar waar we het hebben over opvoeden en wat deze kinderen van ons als ouders vragen, ik zie eerlijk gezegd geen verschil. Wel in uitvoering, omdat de hoogbegaafde kinderen regelmatig sterkere signalen geven dat ze zich niet oké voelen, wat overigens ook kan gelden voor kinderen met ADHD, paranormaal begaafde kinderen, hoogsensitieve kinderen en kinderen met autisme. Dit maakt dat ze bij ons als opvoeders eerder een beroep doen op ons bewustzijn. Als jij jezelf niet kent of met je eigen ingewikkeldheden aan de slag gaat, is het opvoeden ingewikkelder. Niet in het kind, maar in jou zit de moeilijkheid. En dat is oké. Pak je het aan of leg je het bij je kind? Aan jou de keus. ik denk dat we ook kunnen vaststellen dat opvoeden voor velen van ons een uitdaging is. Niet onze kinderen, maar wijzelf maken het lastig, doordat we het liefst niet voelen wat we verborgen willen houden, doordat we denken dat het bij de buren anders is, doordat we onszelf niet genoeg liefhebben om onze gebreken te omarmen, doordat we bang zijn voor het verdriet dat we verborgen houden.

Laten we het bij het opvoeden de focus op ons als ouders gaan leggen. Ik denk dat opvoeden dan makkelijker wordt en onze kinderen ons dankbaar zijn. Dan kan de focus van het opvoeden van (hoogbegaafde) kinderen, naar jouw rol als opvoeder van jouw kind met jullie bagage. Dat lijkt mij een fijner uitgangspunt. En dan graag met liefde, zonder oordeel, dat ontwikkelt wat makkelijker. 😉

Als we blijven focussen op verschillen houden we het wij-zij in stand. Ik ga graag op zoek naar dat wat ons verbindt, zodat elkaar begrijpen dichterbij komt.

#opvoeden #hoogbegaafdekinderen #ouders #watisvanwie #verbinding

 

About Lisette

Lisette is via de ECHA opleiding en de opleiding Counselling en Coaching geschoold in het begeleiden, coachen en adviseren. Ze wil graag de ander zien, begrijpen wat hem beweegt en op basis daarvan kijken wat er nodig is om op een constructieve manier in actie te kunnen komen.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*