Er zijn regelmatig volwassenen die pas op latere leeftijd ontdekken dat ze hoogbegaafd zijn. Dit kan komen door de geboorte van kinderen, maar ook doordat met de jaren mensen in hun zoektocht naar het waarom van gebeurtenissen op hun levenspad ontdekken dat hetgeen beschreven staat over hoogbegaafdheid wel erg lijkt te passen bij hun eigen situatie. Zou ik dan ook? Ben ik wel zo intelligent? En hoe zit dat met mijn gevoeligheid?
Hoogbegaafd en hooggevoelig
Hoogbegaafden zijn ook hooggevoelig. Het kan zijn dat je jezelf hier jarenlang voor hebt proberen af te sluiten door je hoofd de macht te geven. Beredeneren, rationele verklaringen geven voor het hoe en waarom, een hb-er draait hier zijn hand niet voor om. Creativiteit wordt aangewend om emoties de baas te blijven. Ben je hier heel handig in dan weet je op een gegeven moment niet eens meer dat je in wezen een gevoelig mens bent. Tot dat moment dat iets of iemand je raakt en er een proces in gang wordt gezet dat zich niet laat misleiden door je hoofd. Je wordt getroffen door de heftigheid van je emoties, de pijn en het verdriet dat je voelt. Je hebt waarschijnlijk in eerste instantie geen idee waar dit allemaal vandaan komt. Moet je nu nog huilen om die moeder die je niet begreep, die meester die je niet zag, de baas die je maar niet wilde horen, het leed in de wereld etc. Dat was toch klaar?
Alles wat je weggestopt hebt kan vroeg of laat tevoorschijn komen. Je kunt twee dingen doen met deze pijn. Wederom proberen weg te drukken al dan niet met medicatie. De andere optie is ermee aan de slag te gaan. Wat gebeurt er, wat raakt je, hoe komt het dat juist dit je raakt en wat betekent dat voor jou als mens. Iedere ervaring die jou raakt vertelt iets over jou. Wat heb jij nodig in deze situatie? Wat heb je gemist, wat kun je anders doen? Het voordeel van deze tweede optie is dat er dingen ten goede kunnen gaan veranderen. Als je op deze manier met levenservaringen omgaat groei je als mens. Je komt steeds dichter bij jezelf, bij wie je bent in plaats van bij wie je probeert te zijn. Bij de waarden die voor jou het leven essentieel en waardevol maken. Bij dat wat jouw plek is op deze wereld. Bij dat wat jouw aanwezigheid betekenisvol maakt.
Hoogbegaafden worstelen vaak met deze vragen. Wie ben ik, wat doe ik hier, waarvoor doe ik het, waarom gaan de dingen zoals ze gaan? Vanuit hun intense manier van ervaren, waarnemen en verwerken missen ze regelmatig de connectie met hun omgeving. Bitterheid, teleurstelling, depressie, het kan je gebeuren. Maar, je kunt de keus maken de strijd met jezelf aan te gaan. Hoe ga jij genieten van dit leven, ga je je inzicht, kracht, creativiteit, leervermogen inzetten om hoe dan ook, wanneer dan ook, waar dan ook en met wie dan ook jouw leven betekenis te geven. Vanuit hoop, geloof, liefde, ondanks tegenslagen en teleurstelling. Vanuit iets nieuws proberen als dat wat je deed niet bleek te werken, vanuit verbinding zoeken en samenwerken. Vanuit ruimte geven aan jezelf en anderen. Vanuit niet langer veroordelen, maar waarnemen en zoeken naar kansen.
Als jouw muur omvalt pak dan die kans om dichter bij jezelf te komen. Zoek mensen bij wie je je veilig voelt, die je begrijpen, bij wie je je bloot durft te geven. Het beste cadeau dat je jezelf en je omgeving kunt geven is dat je jezelf durft te zien en zijn. Het brengt je de antwoorden op al die eerder genoemde vragen. Het leven is mooier als je jezelf durft te zijn!