Blog

Eerlijkheid en eenzaamheid bij hoogbegaafde kinderen

Heb je wel eens bedacht dat………….?
Over de boodschap van eerlijkheid en eenzaamheid bij hoogbegaafde kinderen

We doen het allemaal. We leren onze kinderen dat liegen verkeerd is en eerlijkheid het langst duurt. Dit lijkt een simpele regel, een afspraak in omgaan met elkaar die eenvoudig is en waar we ons aan kunnen houden. Maar heb je wel eens bedacht dat eerlijkheid veel verder gaat dan dat ene snoepje niet pakken omdat je weet dat het niet mag? Of, vertellen dat je tegen de auto van de buurman bent gevallen en er nu een kras op zit?

Eerlijkheid gaat ook over eerlijk zijn naar onszelf, toegeven dat we fouten maken, aangeven dat we dingen moeilijk vinden en niet net doen alsof het ons niet raakt, doen wat je zegt en wanneer dit niet gelukt is, toegeven dat het niet gelukt is.

Hoogbegaafde en hoogsensitieve kinderen krijgen net als alle andere kinderen ook die boodschap van eerlijkheid. Door hun gevoeligheid zien ze dat mensen zich, om allerlei legitieme redenen, anders voordoen dan ze diep van binnen voelen. Als ze in hun kinderlijkheid hier opheldering over vragen, geef jij ze dan een eerlijk antwoord? Doe je dat niet, ben je je dan bewust van de verwarring die je schept bij het kind? Weet je dan welke boodschap jij dit kind geeft?

Eenzaamheid is een thema dat bij veel van deze kinderen en volwassenen speelt. Een deel van die eenzaamheid heeft zijn bron in die vroege jeugd, waarin het dacht te zien, maar geen respons kreeg. Waarin het vanuit belangstelling en nieuwsgierigheid bevestiging vroeg van zijn waarneming en het geen eerlijk antwoord kreeg.

Soms lijken reacties onschuldig, wil je het kind niet belasten met volwassen emoties. Bedenk dat het kind het vertrouwen in zijn goede intuïtie afnemen meer schade aanricht dan de waarheid vertellen in taal die past bij het kind.

Eerlijk zijn, het lijkt zo eenvoudig. Maar eerlijk, hoe vaak ben jij echt eerlijk tegen jezelf en anderen en hoe vaak lukt het niet? Wat wil je echt? Wat wens je dit kind? Wat zou je anders willen doen en waar heb jij, in alle eerlijkheid, hulp bij nodig om jezelf en anderen te helpen bij die eerlijkheid?

About Lisette

Lisette is via de ECHA opleiding en de opleiding Counselling en Coaching geschoold in het begeleiden, coachen en adviseren. Ze wil graag de ander zien, begrijpen wat hem beweegt en op basis daarvan kijken wat er nodig is om op een constructieve manier in actie te kunnen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*